вторник, 29 юли 2014 г.

Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев участва в среща на розопроизводители и розопреработватели


Традиционната среща се състоя в град Казанлък. Много от участниците са изразили недоволство от факта, че  розата е като визитна картичка на България, а по отношение на нея няма единна държавна политика. В хода на дискусиите кметът на община Стрелча Иван Евстатиев постави проблема за необходимостта от определянето на фиксирани изкупни цени на етерично- маслените култури. 

Това от своя страна ще гарантира нормалното заплащане на вложения труд на заетите в бранша. На срещата е коментиран и проблемът със закупуването на разсад на етерично- маслени култури от нелицензирани търговци, което намалява качеството и количеството на произвежданата продукция.
 Традиционната среща на розопроизводители и розопреработватели в региона се организира от Община Казанлък, фондация "Българска роза" и Българската национална асоциация по етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика. В срещата участие взеха кмета на Казанлък Галина Стоянова, представители от фондация "Българска роза" и Института на розата в Казанлък, кметове на населени места,в които се отглеждат етерично- маслени култури, розопроизводители и розопреработватели. Участниците в срещата се обединиха около идеята да бъде създаден Междуведомствен консултативен съвет на розопроизводителите, който да съдейства за създаването и приемането на нормативни документи, подпомагащи ангажираните в отглеждането на етерично- маслени култури.
По предложение на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев следващата среща ще бъде на 19- ти септември в Стрелча.

0 коментара:

Публикуване на коментар